Goud versus zwart zaad Het oude Egypte vormt kosmetologisch gezien een rijke bron aan bijzondere ingrediënten. Of het nu gaat om goud of zwart zaad, stuk voor stuk worden deze natuurlijke bronnen anno 2009 opnieuw ‘opgegraven uit de catacomben der cosmetische historie’.
Wie houdt van een vakantie die bestaat uit een mix van oude cultuur in combinatie met zon, zee en strand, kan ik zonder meer één van onze favoriete vakantiebestemmingen Egypte aanraden (Het Marriott Hotel in Hurghada is erg fijn)! Het gebied rondom de Rode Zee is prachtig, het water ervan subliem om in te duiken, poedelen of zwemmen en de temperatuur viert hoogtij in de maanden juni, juli, augustus en september met een gemiddelde van zo’n 35 graden Celsius. Ook de cultuur van piramides, sfinxen en papyrus is broeierig, mystiek, eeuwenoud en vooral rijk aan ontelbare historische schatten. Als zijnde een theocratie stond veel van het doen en laten van de oude Egyptenaren in het teken van de wensen van de vele goden die het land kende. Reukstoffen die wij in onze tijd aanduiden als parfums werden gezien als ‘gaven van Chesmoe’, de Egyptische god van de Kosmetiek. Cleopatra, het laatste lid van de Ptolemaeïsche dynastie en dus de laatste Hellenistische heerseres van het oude Egypte, gaf op haar manier reeds invulling aan begrippen als schoonheid en wellness. Met behulp van donkergrijze loodsulfide gemengd met roet, creëerde ze een eyeliner waar “La Winehouse” alleen maar van kan dromen! Door te baden in ezelinnenmelk, bleef haar huid lange tijd glad, vitaal en jeugdig. Een geheimzinnig masker van eigeel, Egyptische koninginnegelei, kiezelaarde (silicium) en een vleugje godenvoorspoed (dit laatste ingrediënt is vooralsnog nergens te koop…), zorgde voor een ongenaakbare, ogenschijnlijk eeuwige jeugdigheid. Goud was een favoriet edelmetaal bij de Egyptenaren en werd gezien als een goddelijke eer. Zo werd de zonnegod van Ra ook wel de ‘berg van goud’ genoemd en zijn godin Hathor de ‘godin van goud’. In die tijd werd goud onder andere gebruikt bij het mummificeren van de gezichten van de Egyptische goden, zodat hun huid rimpelloos en goed gekoeld zou blijven tot in de eeuwigheid. In 2009 geniet goud, zoals begin dit jaar al aangegeven, een hernieuwde populariteit! Momenteel worden veel cosmeticaproducten zoals gezichtsmaskers, (oog)crèmes, serums, foundationprimers, bronzing poeders en massage oliën verrijkt met kleine glinsterende gouddeeltjes en wordt colloïdaal goud medicinaal toegepast ter verhoging van onder andere ons afweermechanisme tegen externe invloeden. Als tegenhanger van deze ‘gouden glorie’, stond de bij ons bekende, spreekwoordelijke uitdrukking ‘zwart zaad’ in Egypte symbool voor rijkdom en voorspoed. Ik zat letterlijk op zwart zaad tijdens onze vakantie in Egypte, nadat mijn billen tijdens een dagje cruisen op het motorjacht van een bevriende arabier net iets teveel door de zon werden gekust! Ondanks een hoge factor én waterproof zonnebrandlotion, bleek de combinatie van zeewater, wind en Egyptische zon genadeloos ten aanzien van mijn kadetten! Eenmaal aan wal nam vriend kapitein ons mee naar een klein snuisterijenwinkeltje dat waterpijpen, papyrus en parfumoliën verkocht. Ergens hoog op een plank tussen porseleinen scarabeeën stonden mysterieuze flesjes met daarin een soort olie, die een arabier gehuld in een jurk en luisterend naar de naam ‘Mahmut el Arishi’ vervolgens aan mij overhandigde. “You put this Black Seed Oil onto your booty (maakt al knipogend insinuerende vloeiend smerende ronde billen- beweging) and pain will go away very quickly!” In gebrekkig Engels vervolgde onze nieuwe vriend: “You there (wijst opnieuw naar mijn booty) so feeling happy again!” En, wonderbaarlijk genoeg was ik inderdaad snel weer helemaal happy. Mijn verbrande zitvlak was na het inwrijven met de Black Seed olie binnen no time pijnvrij, niet meer rood en deze werd prachtig bruin in plaats van lelijk te gaan vervellen. Black Seed (Nigella Sativa) is een traditioneel kruid met een zeer lange geschiedenis. Het groeit volop in de oases van Zuid Egypte en de 100% plantaardige olie ervan wordt verkregen via de eerste, koude persing. Reeds in de tombe van Toetanchamon, de farao van de 18e dynastie van het oude Egypte, werd een grote fles Black Seed Oil terug gevonden. Deze goudgele basisolie, die zeer rijk is aan onverzadigde essentiële vetzuren (omega 3, 6 en 9) vitaminen en mineralen, wordt in Egypte de ‘Farao Olie’ genoemd. De olie kan zowel worden ingenomen voor een beter immuunsysteem (neus dicht en slikken maar want: ronduit smerig!), als uitwendig worden toegepast ter bevordering van een mooie, gave, jeugdige en gezonde huid. Ook Black Seed Oil heeft generaties lang weten te overleven als zorgvuldig bewaard schoonheidsgeheim dat zelfs mee in het graf ging. Het heeft de woeste baren echter inmiddels overvaren en is, zo ontdekte ik onlangs, ook in ons land te koop (zie: www.blackseed.nl). Exotische, eeuwenoude of andere uitheemse ingrediënten zijn immens populair. Marketeers van nieuwe beauty- en wellnessbehandelingen graven ze op, blazen het stof eraf, herontdekken deze en integreren ze in de meeste nieuwe en moderne spabehandelingen. Dit, om consumenten ook in ons tijdperk van ‘zomercrocs’ (de lelijkste schoenen ever!), global warming en massa-individualisme datgene te laten ervaren op het gebied van beauty en wellness, wat men duizenden jaren geleden al lang wist! Mirna van Donselaar, www.cosmetitext.nl
|