Zoek op postcode

Ooglaseren

U bevindt zich hier:

Ogen laseren: Weg met die bril!

Oog laseren Heerlijk genieten van de zon op het strand of bij het zwembad, en dan een verfrissende duik nemen. Heerlijk die verfrissende duik, maar zie je dan ook nog wat om je heen, want zwemmen gaat niet met je bril! Wil je alles weer kunnen zien zonder je bril dan is het laten laseren van je ogen een optie.

Ooglaseren is heel populair. Jaarlijks ondergaan ongeveer 25.000 Nederlanders een ooglaserbehandeling.

Een bril of contactlenzen kan soms een behoorlijke last zijn. ‘s ochtend eerst tasten naar je bril of je lenzen inzetten om op de wekker te kunnen kijken, een boek in bed lezen zonder bang te zijn dat je in slaap valt met je bril op, irriterende lenzen vanwege droge ogen, en ga zo maar door…

Ooglaseren valt onder refractiechirurgie, dit is de verzamelnaam voor behandelingen waarmee afwijkingen, zoals bijziendheid, verziendheid en astigmatisme, door middel van een ingreep worden gecorrigeerd.

De populairste methoden van refractiechirurgie is laserbehandeling, maar komt u hier niet voor in aanmerking kan u ook nadenken over een lensimplantaat.

Zowel bij het ooglaseren als bij een lensimplantaat wordt het oog zo aangepast, dat er na de behandeling geen bril of lenzen meer nodig zijn om scherp te kunnen zien.

Laserbehandelingen

Er zijn drie verschillende soorten laserbehandelingen:

Lasik (laser assisted in situ keratomileusis)

Met de Lasik-behandeling kunnen sterktes van bijziendheid tot -12D, verziendheid tot +6D en astigmatisme tot 5D uitstekend gecorrigeerd worden.
Er wordt een flapje van het hoornvlies losgehaald, de laser behandeling duurt dan een paar minuten per oog. U voelt niets van deze behandeling. Ook het herstel wordt met nauwelijks pijn ervaren, het zicht hersteld zich in het algemeen binnen een dag en is binnen enkele weken optimaal. Prijzen van een Lasik-behandeling binnen Nederland variëren tussen de 1200 en 4000 euro.

Lasek (Laser sub epithelial keratectomy)

Met de Lasek-behandeling kunnen sterktes van bijziendheid tot -8D en verziendheid tot +3D gecorrigeerd worden. Het bovenste laagje van het hoornvlies wordt opzij geschoven, met de excimerlaser wordt de gewenste afwijking weggeslepen en wordt het hoornvlies weer teruggeplaatst. Ter bescherming dekt men het hoornvlies tijdelijk af met een zachte contactlens. Het herstel kan wat langer duren en pijnlijker zijn dan de Lasik-behandeling. Het voordeel ten opzichte van PRK is dat het zicht eerder herstelt en dat het minder pijnlijk is. Prijzen van een Lasek-behandeling binnen Nederland variëren tussen de 1000 en 4000 euro.

PKR (Photorefractive Keratectomy)

Met de PKR-behandeling kunnen sterktes van bijziendheid tot -8D en astigmatisme tot 5D gecorrigeerd worden. Het hoornvlies wordt aan de buitenkant 'afgeslepen'. Het Voordeel van de PKR-behandeling ten opzichte van de Lasik-behandeling is dat de ingreep eenvoudiger en goedkoper is. Na één week is het zicht redelijk hersteld, het volledige herstel kan echter enkele weken duren. Prijzen van een PKR-behandeling binnen Nederland variëren tussen de 1000 en 4000 euro.

Lensimplantatie

Contactlensimplantatie is vooral geschikt bijziendheid tot -20D en verziendheid tot +20D. Er wordt een kunstlens permanent in het oog geïmplanteerd. Lensimplantatie wordt in het algemeen alleen toegepast als laserbehandeling niet mogelijk is.De meest gebruikte lenstypen zijn de Artisan®, de Artiflex® en de ICL (implantable contact lens). Via vooronderzoek wordt bepaald welke lens voor u geschiktst is. Om de kans op infecties te beperken, behandelt de oogarts één oog per keer. Tussen beide behandelingen zit een periode van ongeveer twee weken. Het zicht herstelt zich in het algemeen binnen een tot twee weken. De eerste dagen na de behandeling kan het zicht behoorlijk wazig zijn. Prijzen van lensimplantatie binnen Nederland variëren tussen de 3000 en 5400 euro.

Een overzicht van ooglaserklinieken vindt u op deze pagina.