Zoek op postcode

Mini Cursus

U bevindt zich hier:

Minicursus oogmake-up

• • • • • • • • • • •

DE OOGMAKE-UP
Het is de bedoeling van beide, hieronder beschreven methoden, de ogen zo groot mogelijk te laten lijken en dat is toch de uiteindelijke bedoeling van de oogmake-up. De ogen zijn op allerlei manieren op te maken. Maar ondergetekende prefereert de hieronder beschreven methoden. En wat uiteindelijk het beste bij jou màar ook bij ieder ander past hangt in grote mate af van de afstand van de ogen tot de wenkbrauwen. Als er in die afstand (zoals hieronder beschreven) geen duidelijk verschil is kun je met een gerust hart alle twee de methoden toepassen. (Bij de beschreven methoden ga ik uit van 3 oplopende kleuren ogenschaduw!)
fig1
1. De vakjesmethode
Deze methode wordt toegepast als de afstand tussen de ogen en de wenkbrauwen vrij klein is (zie tekening). Om je een idee te geven wat ik bedoel is: je zou als het ware de omtrek van je oog niet tussen je oog en de wenkbrauw kunnen krijgen. Door deze manier van opmaken lijken de ogen wat groter. Het voorbeeld geeft deze afstand goed weer.
fig2 Stap 1
De lichtste kleur ogenschaduw (bijv. beige/wit, heel lichtblauw, heel lichtgroen enz.) breng je aan vanaf de binnen tot de buitenooghoek en ook helemaal tot de onderrand van de wenkbrauwen dit is dus de basis van de ogenschaduw.
fig3 Stap 2
De tweede kleur (middenkleur) breng je aan vanaf de bovenste wimperrand schuin naar boven tot aan de wenkbrauw.
fig4 Stap 3
De donkerste kleur breng je aan vanaf het bovenste ooglid tot de buitenooghoek eveneens tot boven aan de wenkbrauw. En dan maak je voor een extra accentje de oogschaduw bij de buitenhoek van het oog nog wat donkerder.
fig5
2. De banaan methode
Deze methode wordt toegepast wanneer de afstand tussen het oog en de wenkbrauw vrij groot is. Om een idee te geven hoe je dit kan bepalen zou je er als het ware een denkbeeldig oog tussen de wenkbrauw en het oog moeten kunnen zetten, zo groot moet deze tussenruimte dan tenminste zijn. Op de tekening zie je wat bedoeld wordt.
fig6 Stap1
Je begint met de lichtste kleur oogschaduw aan te brengen op dezelfde wijze als hierboven beschreven. Namelijk van de binnen- tot buitenooghoek tot de onderrand van de hele wenkbrauw.
fig7 Stap 2
De tweede kleur breng je aan op de Arcadeboog (= de huidplooi vanaf de binnenooghoek tot aan de buitenooghoek). Eigenlijk in de vorm van een banaan (zoals ook de naam van deze methode). Met een smal begin bij de binnenooghoek en breder uitlopend bij de buitenooghoek.
fig8 Stap 3
De donkerste kleur ogenschaduw breng je aan vanaf ¾ van het middelste deel van het oog naar de buitenooghoek met een extra donker accent aan de buitenooghoek.

EYELINER OF KOHLPOTLOOD

Daarna breng je, als extra accent, eventueel een eyelinerof kohlpotlood lijntje als volgt aan: je kunt langs de bovenste wimpers met een eyeliner of kohl potlood een lijntje trekken. De kunst is om dit zo fijntjes mogelijk te leren doen. Vul daarna de buitenooghoek nog wat extra in om een accent te geven. Dit is eveneens een kwestie van oefenen, oefenen!

De kleur van de eyeliner of potlood kan zoals vele visagisten prefereren, zwart zijn. De voorkeur van ondergetekende is een kleur te kiezen die bij de kleding, huid en ogen past bijv. blauw, groen, grijs enz. Dit maakt de ogen altijd wat zachter fig9dan als je de kleur zwart gebruikt. Ondergetekende vindt zwart wel erg mooi staan bij vrouwen die een donkere huid resp. donker haar en ogen hebben.

De lijn langs de onderrand van de wimpers wordt door ondergetekende altijd eerst met een kwastje in dezelfde kleur van de ogenschaduw getrokken en vervolgens eveneens met de eyeliner of kohl potlood een lijntje erover heengetrokken. Dit wordt door vele visagisten eveneens met zwart gedaan en dan ook in de slijmhuid gezet. Dit doet ondergetekende eveneens op een andere manier namelijk ook in dezelfde kleur als de eyeliner of kohl potlood. Je zult zien dat deze laatste techniek vaak even wennen is (vooral als je voorheen gewend was zwart te gebruiken) maar na enige tijd zul je merken dat de bovenstaande techniek zachter en vrouwelijker en dus mooier over komt, zeker als je niet meer zo piepjong bent !!

MASCARA

Deze brengen we op met een mascararoller en kan wel (althans weer volgens ondergetekende) altijd in de kleur zwart. Maar het is ook heel mooi, vooral bij dames met een lichte huidskleur/haarkleur, eens een andere teint te kiezen bijv blauw of groen in de kleuren van de ogenschaduw. Eerste breng je dan zwart aan op de hele wimpers waarna je alleen de buitenste puntjes naborstelt in een andere kleur. Na iedere keer opbrengen is het het beste om na te borstelen met een klein borsteltje of kammetje zodat de haartjes niet gaan klonteren.

Veel succes!

Door: Marga Dobma, maart 2006