Zoek op postcode

Make-up Jargon

U bevindt zich hier:

Make-up Jargon

• • • • • • • • • • •

make-up-jargon
a.png
rcadeboog

Boven je oog zit de arcadeboog. Dit is de rand van het bot van de oogkas. Bij sommigen is die erg duidelijk zichtbaar, bij anderen minder. Indien je de arcadeboog wilt accentueren maak je het niet-bewegende ooglid donkerder. Als je juist de arcadeboog wilt camoufleren, zet je het niet-bewegende ooglid aan met een accentkleur.

b.png
lenden

Blenden is vervagen van oogschaduw of het in elkaar vermengen van kleuren.

c.png
omplementaire Kleuren

De kleurendriehoeken van de primaire en de secundaire kleuren vormen samen de kleurenster. In de kleurenster zie je dat elke primaire kleur tegenover een secundaire kleur ligt. Deze kleuren die tegenover elkaar liggen noemen we complementaire kleuren. Oranje en blauw, groen en rood, violet en geel zijn complementaire kleuren. Complementaire kleuren heffen elkaars werking op wanneer je ze met elkaar mengt, je krijgt dan een grijsgrauwe kleur. Complementaire kleuren versterken elkaar wanneer ze naast elkaar gebruikt worden. Een schoonheidsspecialiste of visagiste kan hier van gebruik maken bij het aanbrengen van make-up.

Cupidoboog
De cupidoboog is het hartvormig gedeelte van de bovenlip dat zich onder de neuspunt bevindt.


d.png
agcrème

Maak er gewoonte van om iedere morgen een dagcrème te gebruiken, het liefst met een UV-filter om vroegtijdige veroudering tegen te gaan. Anders dan men wel denkt, is een dagcrème belangrijker dan een nachtcrème omdat de crème de huid beschermt tegen externe factoren (smog, airconditioning, zon, wind, sigarettenrook) waaraan de huid overdag wordt blootgesteld.

e.png
yeliner

Eyeliner kan op het bovenooglid en op het onderooglid aangebracht worden. Ze zijn er in verschillende tinten. De meest gebruikte kleuren zijn zwart en bruin. De kleur van de eyeliner moet passen bij de oogschaduw.

f.png
oundation

Foundation is een basis make-up en is in verschillende huidtinten te krijgen. Om de gezichtshuid een egale en dekkende tint te geven wordt een foundation gebruikt. Een foundation is in verschillende vormen verkrijgbaar, als poederfoundation, vloeibare foundation, pancakes en als gekleurde dagcrème.

g.png
ezichtspoeder
Een gezichtspoeder doe je over de foundation om de huid van het gezicht nog meer te egaliseren en om make-up te fixeren.


k.png
unstwimpers

Met kunstwimpers maak je de natuurlijke wimpers voller of langer. Er zijn kunstwimperstrips en kunstwimperstukjes. Kunstwimperstrips zijn strips met over de hele lengte valse haartjes. Dit geeft een mooi glamoureffect en wordt vaak gebruikt bij theatermake-up. Kunstwimperstukjes zijn één of meer valse haartjes. Dit geeft een natuurlijk effect en wordt vaak gebruikt als onderdeel van een dag- of avondmake-up.

l.png
ippenglans

Lippenglans (ook wel lipgloss genoemd) breng je aan over de lippenstift. Dit geeft de lippen een extra glans.

Lippenpotlood
Met een lippenpotlood (ook wel contourpotlood genoemd) wordt vaak gebruikt om de vorm van de mond te corrigeren. Een lippenpotlood voorkomt, bij de oudere huid, dat de lippenstift uitloopt in de plooitjes rondom de mond. Je kleurkeuze van het potlood hangt af van de tint van de lippenstift, stem dit altijd op ekaar af.


Lippenstift
Een lippenstift geeft de lippen kleur en accent. De kleur van een lippenstift is mode en seizoensgevoelig. De kleur van een lippenstift moet passen bij de totale make-up.
Lees meer over lippenstift in make-up tips.

m.png
ascara

Mascara is er in verschillende kleuren, de kleuren zwart en bruin worden het meest gebruikt. De kleur van de mascara moet passen bij oogmake-up. Een mascara doet de wimpers langer en voller lijken, hierdoor krijgen de ogen meer accent en vallen ze meer op.

o.png
ogschaduw

Oogschaduw wordt gebruikt om kleur en accent aan de ogen te geven, of om de oogvorm te corrigeren. De kleur van een oogschaduw is mode en seizoensgevoelig. Er zijn verschillende soorten oogschaduw, ze kunnen glanzend, mat of parelmoer zijn.

p.png
ermanente make-up

Permanente make-up is een make-up die je niet met behulp van reinigingsprodukten kunt verwijderen. Met behulp van een permanente make-up worden eyeliners, lipliners of wenkbrauwen aangebracht. Na twee tot vijf jaar vervaagt de permanente make-up en moet de kleur worden opgefrist.

Primaire kleuren
Primaire kleuren worden ook wel de hoofdkleuren genoemd, omdat ze niet kunnen ontstaan door het mengen van kleuren. De primaire kleuren zijn: rood, geel en blauw.

r.png
ouge/blusher

Met een rouge kun je contouren aanbrengen die de gezichtsvorm meer uitstraling geven. Rouge is in verschillende kleuren en soorten te verkrijgen, er is poedervorm en crèmevorm.

s.png
ecundaire kleuren

Secundaire kleuren worden ook wel de mengkleuren genoemd, omdat ze ontstaan door het mengen van de primaire kleuren. De secundaire kleuren zijn: oranje, groen en paars (violet).

v.png
isagie

Visagie is het aanbrengen van een make-up voor een speciaal doel. Een dag of avond make-up, een bruidsmake-up of make-up voor brildragende.

w.png
enkbrauwpotlood

Wenkbrauwpotloden zijn er in zwart, bruin en grijstinten. Een wenkbrauwpotlood is voor het accentueren en corrigeren van de wenkbrauw.

Wimper/wenkbrauw verf
Wimpers en wenkbrauwen kun je verven, ideaal voor op vakantie of wanneer je veel sport/zwemt. Wimpervef is verkrijgbaar in de kleuren zwart, bruin, blauw, groen en grijs. De verf blijft ongeveer vier weken zitten, de wimperharen groeien en vallen dan uit.

Meer over Make Up in Trends in Beauty
Zoek een visagiste
Visagie boeken
Het handverzorging en voetverzorging jargon
Het massage jargon