Zoek op postcode

In geuren en kleuren

U bevindt zich hier:

In geuren en kleuren… weloverwogen detoxen verhoogt je gevoel van wellness!

Hoe is het met je stoelgang, is een vraag waarop je het antwoord zelden of nooit deelt met hen die geen onderdeel uitmaken van je eigen gezin. Tenzij het de dorpsdokter betreft. Op de één of andere manier is het een taboe en praten we niet gemakkelijk over datgene wat we dagelijks in het kleinste kamertje van het huis praktiseren. detoxKomt het door de geuren die daarmee gepaard gaan, óf zijn het wellicht de bijgeluiden die dit proces vaak met zich meebrengt? Hoe dan ook blijft de grote boodschap iets dat je het liefst in alle privacy en vooral zonder toehoorders voltooid!

Toch stond ik enkele maanden geleden enigszins met gêne mijn frequentie en de daarbij behorende morfologie uit de doeken te doen in mijn vaste gezondheidswinkel in Den Bosch. De eigenaresse is een groot voorstander van detoxen en darmspoelingen en vertelt hierover graag in geuren en kleuren aan een ieder die het wil horen en zelfs aan hen die het liever niet willen weten. Degelijk ontlasten, detoxen en je darmen zo nu en dan grondig reinigen, zij het op een weloverwogen en deskundige wijze, is een nieuwe trend als effectief verlengstuk van je totale gevoel van fysieke, maar ook zeker mentale wellness.

Wellness en detoxen lijken anno nu meer dan ooit onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je jezelf van binnen lekker voelt, zie je dat van buiten! Gingen we vroeger een weekje ‘diehard’ sapvasten om ons lijf te zuiveren, zo kun je tegenwoordig op een veel comfortabelere wijze ontgiften op legio wijzen. We plakken detoxpleisters onder onze voetzolen, drinken mysterieuze elixers ter ondersteuning van de reinigende leverfuncties, laten ons vrijwillig “klysmatiseren” en trekken in één simpele beweging alle ‘toxen’ uit onze huid via detoxmaskers.


Nog completer zijn de zorgvuldig samengestelde thuisdetoxkuren, waarbij je het lichaam in ca. 12 dagen verantwoord ontdoet van datgene dat een gevoel van fysieke en mentale wellness mede in de weg kan staan, te weten gifstoffen! Detoxen is hip, heilzaam en vooral holistisch! Bij een goed begeleide detoxkuur komt er namelijk niet alleen fysiek een hoop los, maar wordt ook de mentale mens flink gereinigd en ontdaan van figuurlijk belastend vuil!

Je darmen vormen een zeer belangrijke basis en de gezondheid ervan of het ontbreken daarvan, heeft een enorme weerslag op je algehele conditie en functioneren. Ondanks het slikken van hoogwaardige vitamines en mineralen, het nuttigen van gezonde voeding en het trachten te zorgen voor voldoende nachtrust, was mijn huid de laatste tijd wat dof en de helderheid van mijn oogopslag idem dito. “Het kan goed zijn dat je teveel slakken in je systeem hebt en dat er zich een mucuslaag heeft gevormd in je darmen”, was het antwoord van mijn vaste kruidenvrouwtje. “Daardoor kun je hoogwaardige voedingsstoffen minder goed opnemen in je lichaam. Als ik jou was zou ik eens een detoxkuur doen, daar knap je lekker van op, zowel lichamelijk al geestelijk”.

Omdat ze het vaak aan het juiste eind heeft en mij al heel wat nuttige gezondheidstips heeft gegeven (en ik leef nog steeds…), zocht ik ’s avonds via google op de woorden “detoxen” en “kuur”. Omdat ik het niet zag zitten om twee weken extern in een kostbaar kuuroord van huis en haard weg te zijn om te ontgiften, sprak de Innerwave Wellnesskuur mij erg aan. Dit kon ik gewoon thuis doen in alle rust en privacy op een moment dat ik er zelf mentaal volledig aan toe was.

Eerst 5 dagen afbouwen qua voedingspatroon, om je lichaam alvast voor te bereiden op het sapvasten, ging me prima af. Juist door lichter te gaan eten voel je jezelf vitaler en energieker. Het Innerwave-programma zorgt er daarbij voor dat je qua essentiële voedingsstoffen niets tekort komt.

detoxVervolgens heb ik 7 dagen het Innerwave Wellnessprogramma gevolgd. Ik koos voor de optie om volledig op sapvasten over te gaan in combinatie met de bijbehorende voedingssupplementen van Innerwave en dagelijkse darmspoelingen (het wordt je zorgvuldig uitgelegd hoe je deze eenvoudig zelf kunt doen en zijn veel minder eng dan je denkt!). Als je het doet, moet je het ook goed doen immers, was mijn persoonlijke mening!

Ook koos ik voor een week volledige rust en stilte in eigen huis. Stilte waarbij ik even helemaal niets hoefde en vooral niets moest. Een week waarbij ik weer werd geconfronteerd met mijn eigen ‘zijn”. En dat niet alleen in de vorm van een heftig knorrende maag, rommelende darmen, een huid die alle Bourgondische zondes eruit mikte en aanvankelijk hevige hoofdpijnen. Dat hoorde er immers allemaal bij en hier moet je even doorheen. Nee, ook de mens tussen de oren (as in geest, ziel en zaligheid) krijgt een flinke bezembeurt! Wat volgde in deze detoxweek was een proces van letterlijk én figuurlijk loslaten van slakken, gifstoffen en ander oud zeer in je gehele systeem.

Het loslaten bleek me echter zeer goed af te gaan en liet zowel fysiek als mentaal het nodige aan ellende naar buiten komen. Naast sterk verharde, bijna versteende afvalstoffen en onvoorstelbaar veel oude opgestapelde slakken uit de darmen (vies praatje wellicht maar het lucht werkelijk enorm op!), vonden ook kleine en grote verdrietjes hun uitweg tijdens de behandeling, maar vooral ook in de dagen die erop volgden. Variërend van het chocolade lieveheerbeest dat ik als peuter ooit van de Sint kreeg en dat een klasgenootje in de pauze stiekem uit mijn schoolbankje pikte en opat, tot aan de onverwachte dood van mijn vader en het vrij recente verlies van oma.

innerwave wellnesskuurNa ongeveer twee tot drie weken na de kuur merkte ik echter duidelijk verschil! Mijn huid ging er vele malen gaver en frisser uitzien, het wit van mijn ogen werd weer echt wit en het voelde alsof er een soort van nieuwe lente door mijn hele systeem ontsproot. Een hernieuwde vitaliteit en een gevoel van vrijwel oeverloze energie maakten zich van mij meester. Ik was en ben volledig om en kan het iedereen aanbevelen om ten minste één maal per jaar de Innerwave Detoxkuur te ondergaan. Je kunt dit doen wanneer het jou het beste uitkomt, dus het is niet gebonden aan voor- of najaar!

Op verjaardagen en tijdens familiebezoekjes, als de sfeer ontspannen is, vertel ik sinds kort graag in geuren en kleuren over mijn persoonlijke ervaringen met het detoxen. Aan een ieder die het horen wil en zelfs aan hen die het liever niet willen weten. Nog nimmer heb ik zo gemakkelijk kunnen praten over mijn stoelgang en… nog nooit is het letterlijk zo ontlastend geweest!

Mirna van Donselaar (www.cosmetitext.nl)

PS: Voor meer informatie over de complete detoxkuren van Innerwave is er de website www.innerwave.nl