Zoek op postcode

Hand- en voetverzorging Jargon

U bevindt zich hier:

Handverzorging en voetverzorging jargon

• • • • • • • • • • •

hand-voetverzotging-jargon
a.png
ceton
Aceton is een vloeistof die veel als oplosmiddel wordt gebruikt, bij de meeste mensen beter bekent als nagellakremover.

Acryl
Acryl wordt gebruikt om kunstnagels te creëren. Het is een poeder dat met een vloeistof wordt vermengd. Hieruit ontstaat een bolletje welke op de nagel wordt aangebracht en wordt gevormd met een penseel om een natuurlijke uitziende nagel te krijgen. Acryl hardt uit aan de lucht en is na ongeveer 48 uur volledig uitgehard.

b.png
asislak
Een basislak voorkomt verkleuring van uw natuurlijke nagels en geeft de nagels meer bescherming. De basislak wordt over de gehele nagel aangebracht. Zoek tijdens het lakken altijd steun om trillen tijdens het lakken te voorkomen. Laat de basislak enkele minuten drogen.

Blaren
Blaren ontstaan door teveel wrijving, het is een vochtophoping onder de huid. Voorkom blaren door goed passende schoenen te dragen, de voeten mogen niet te veel speelruimte hebben.

Bokkenpootje
Een bokkenpootje is een houten of plastic stokje met aan de ene kant een scherpe punt en aan de andere kant een voetje in de vorm van een hoefje. Dat voetje gebruik je om de nagelriemen los te maken. Met de scherpe punt van het bokkenpootje verwijder je vuil onder de nagels.

Bruistabletten
Bruistabletten zorgen voor natuurlijk geurende bubbeltjes in je bad.c.png
uticleremover
Een cuticleremover heeft een verwekende werking op de nagelriemen. Hierdoor kun je ze beter naar achter duwen met het bokkenpootje.

d.png
iamantvijl

Een diamantvijl is een metalen vijl voor wat hardere nagels. Vijl met de diamantvijl de nagels in het gewenste model. Vijl altijd naar het midden toe. Let hierbij op, dat aan de zijkant de nagel recht blijft.

Dyshidrotisch eczeem
Dyshidrotisch eczeem is een ontsteking van de handen (en soms ook de voeten) die wordt gekenmerkt door met vocht gevulde blaasjes en blaren op de handpalmen, de zijkanten van de vingers en de voetzolen.

e.png
eltknobbels
Eelt is een verdikking van de hoornlaag van de huid. Dit dient ter bescherming van de huid, echter te veel eelt kan pijn veroorzaken. Eelt ontstaat door wrijving in bijvoorbeeld te ruime of knellende schoenen.

f.png
ijt

Fijt is een ontsteking aan de nagelwal (zie Paronchia) die dieper naar binnen is gegaan. Hierbij kan zelfs het laatste teen- of vingerkootje aangetast worden. Fijt is een gevaarlijke aandoening die moeilijk te behandelen is. Onder begeleiding van een arts zal het met medicijnen behandeld worden.

Freesapparatuur
Met een freesapparaat kun je teennagels in model brengen, je kunt de teennagels gladmaken, de nagelplaat polijsten of de nagel dunner slijpen. Deze behandeling kunt u laten doen door een voetverzorger.

h.png
alve maantje (lunula)
Het halve maantje is een bleek gedeelte aan het begin van de nagelplaat in de vorm van een halve maan.

Handbadje
In een handbadje kun je de nagelriemen en nagels laten weken. Een handbadje vul je met zeep met lauwwarm water.

Handcleanser
Een handcleanser is werkt verzachtend en verwekend op de huid, zodat het vuil beter loslaat.

Handcrème
Een handcrème is om de huid van de handen zacht en soepel te houden.

Handmasker
Met een handmasker verbeter je de conditie van de huid van de handen.

Handschimmel (tinea manus)
Een handschimmel is een schimmel wat besmettelijk is en vaak opgelopen wordt in vochtige ruimtes. Het is een rode huiduitslag tussen de vingers die branderig aanvoelt. De schimmelinfectie moet met medicijnen behandeld worden.


Holvoet
De holvoet wordt gekenmerkt door een overdreven holling van de voet. Door een strak gerekte achillespees steun je meer op de voorvoet wat pijn en irritatie kan veroorzaken. Op de blauwdruk is het hielgedeelte gescheiden van het kleine teen gedeelte. Correctie/steunzolen kunnen door de podoloog/therapeut worden aangemeten. Bovendien kan de voetverzorger ook een inlegzool laten maken.

Hypertrofische nagel (Hoornnagel)
Een hypertrofische nagel (ook wel hoornnagel genoemd) is een verdikte nagel, die geel van kleur is. Dit ontstaat doordat er verschillende hoornlagen over elkaar heen groeien. Een hypertrofischenagel komt wel vaker voor en is niet besmettelijk. Meestal wordt dit veroorzaakt door een te trage groei van de nagel, ouderdom of te krappe schoenen.

i.png
ngegroeide nagels (unguis in carnatus)
Ingegroeide nagels komen vooral voor aan de grote teen. Ze worden vaak veroorzaakt door de druk van te smalle of te kleine schoenen of door het te kort afknippen van de teennagel. Daardoor groeit de nagelwal over de nagel heen en kan erg pijnlijk zijn.

Inscheurende en splijtende nagels
Nagels die inscheuren of splijten zijn meestal dun. De oorzaken kunnen zijn: een verhoorningsstoornis, een tekort aan vitamine B2, veelvuldig gebruik van schoonmaakmiddelen of veelvuldig gebruik van nagellakremover.

k.png
artonnenvijl
Een kartonnenvijl gebruik je aan de grove kant voor het wegvijlen van oneffenheden die zijn achtergebleven na het vijlen met de diamantvijl. Voor het volledig in model brengen met een kartonnenvijl gebruik je de fijnere kant.

Kleurlak
De kleurlak bevat veel kleurstof en is een dekkende lak voor op de nagels. Deze lak kan je het beste aanbrengen nadat je een basislak hebt aangebracht. Zoek tijdens het lakken altijd steun om trillen tijdens het lakken te voorkomen. Laat de kleurlak enkele minuten drogen.

l.png
ikdoorns
Een likdoorn is een begrensde vorm van eelt die als een kegeltje naar binnen groeit. Ze komen vaak voor aan de voeten en ontstaan als gevolg van druk, bijvoorbeeld door het dragen van de verkeerde schoenen. Een likdoorn kan pijnlijk zijn, een voetverzorger kan de likdoorn verwijderen.

m.png
anicure
Als manicure verzorgt u de nagels en de handen en behandelt u huid- en nagelaandoeningen.

n.png
agelbed
Het nagelbed is een voortzetting van de opperhuid. De nagelplaat rust op het nagelbed.

Nagelheffer
De teennagels kun je schoonmaken met een nagelheffer. Een nagelheffer is een langwerpig roestvrijstalen instrumentje met aan de ene kant een lepelvormig uiteinde en aan de andere kant een plat uiteinde.

Nagelplaat (corpus unguis)
De nagelplaat (de eigenlijke nagel) is opgebouwd uit sterk verhoornde cellen van de opperhuid.

Nagelplooi (sulcus matrices unguis)
De nagelwal gaat over in de nagelplooi.

Nagelriem (eponychium)
De nagelriem is de verhoornde rand van de nagelwal. De nagelriem zit aan de zijkant en aan de achterkant van de nagelplaat. De nagelriem dient ter bescherming van het binnendringen van ziektekiemen en vuil.

Nagelriemolie
Je kunt de nagelriemen masseren met een nagelriemolie waardoor ze soepel worden en minder snel in zullen scheuren.

Nageltang
De nageltang of een nagelschaartje gebruik je voor het knippen van de teennagels.

Nageluiteinde (par distalis unguis)
Het vrije uiteinde van de nagel noemen we het nageluiteinde.

Nagelverharders- en versterkers
Een nagelverharder geeft versteviging aan de nagel. Dit breng je aan in plaats van een basislak. Soms is een nagelverharder verwerkt in een basis- of toplak.

Nagelwal (perionychium/vullum unguis)
De nagelwal is de huid die aan de zijkant en aan de achterkant van de nagel zit.

Nagelwit
Nagelwit gebruik je om de onderkant van de nagel wit te maken. Nagelwit is verkrijgbaar in de vorm van een potlood, een pasta of een crème.

Nagelwortel (radix unguis)
De nagelwortel is het begin van de nagelplaat en ligt gedeeltelijk in de huid.

Nicotineverkleuring
Bij rokers kan er nicotineverkleuring ontstaan op de huid van de vingertoppen en de nagels. Deze verkleuring kan verwijderd worden met een bleacher; een blekend product.

p.png
aronchia
Paronchia is een ontsteking van de nagelwal. De huid is dan glimmend, rood, pijnlijk en gezwollen.

Pedicure
Als pedicure (ook wel voetverzorger genoemd) verzorgt u de nagels en de voethuid en behandelt u huid- en nagelaandoeningen.

Pigmentvlekken
Pigment ontstaat door invloed van het zonlicht. Pigmentvlekken komen vaak voor aan de handen omdat die regelmatig blootstaan aan zonlicht. In een salon kun je deze pigmentvlekken enigszins laten bleken met een cosmetisch product.

Podoloog
Een podoloog is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van afwijkingen van de vorm en de functie van het bewegingsapparaat. Bij de behandeling wordt vaak gebruik gemaakt van podologische zolen. De zolen vormen een balancerend oppervlak tussen voet en schoen, ondersteunen en corrigeren de voorvoet en heffen eventueel een beenlengteverschil op.

Podotherapeut
Een podotherapeut behandelt voetklachten, maar ook klachten voortvloeiend uit het niet goed functioneren van de voeten, benen en/of rug. Hiervoor zijn verschillende therapieën beschikbaar zoals: podotherapeutische inlay's, siliconenorthesen, instrumentele behandeling en (schoen)advies.

Polijstkussentje
Een polijstkussentje is een klein kussentje dat bedekt is met zeemleer. Hiermee kun je de nagels polijsten waardoor ze gaan glanzen. Hierbij gebruik je polijstpoeder of polijstcrème.

r.png
amshoornnagel
Een ramshoornnagel is een hypertrofische nagel waarbij de nagelplaat aan weerszijden gebogen.

Reflexmassage
Reflexmassage is een massage waarbij zones en drukpunten op het lichaam worden gestimuleerd. De behandelingen kunnen plaatsvinden op de voeten of de handen. De energiebanen worden gestimuleerd, waardoor energie weer vrij kan stromen en er meer balans komt in het lichaam. Daarnaast is het natuurlijk lekker ontspannend.

s.png
chimmelnagel (onychomycose)
Schimmelnagel (ook wel kalknagel genoemd) wordt veroorzaakt door een schimmel aan de vinger- of teennagels, en ziet er geelbruin en brokkelig uit. Een schimmelinfectie aan de nagels is moeilijk te bestrijden, ze moeten door een arts behandeld worden.

t.png
eenkam
Een teenkam kan je gebruiken om bij het lakken van de nagels de tenen goed te spreiden. Als alternatief kun je ook watjes of tissues gebruiken.

Toplak
Een toplak is een harde transparante lak die je over de kleurlak aanbrengt. Een toplak beschermt de gekleurde lak waardoor die langer blijft zitten.

v.png
ellentang
Met een vellentang knip je velletjes van de nagelriem en nagelwal.

Voetreflexzonetherapie
Bij de voetreflexzone therapie wordt het lichaam verdeeld in tien lichaamszones. Elke zone correspondeert met een deel van de voet. Wanneer druk wordt uitgeoefend op een bepaald drukpunt op de voet, worden doorbloeding en ontspanning gestimuleerd en wordt pijn in een van de tien lichaamzones verlicht.

Voetschimmel (tinea pedis)
Een voetschimmel (ook wel zwemmerseczeem genoemd) is geen eczeem. Het is een schimmel die besmettelijk is en vaak opgelopen wordt in vochtige ruimtes. Het is een witte, grijsachtige huiduitslag tussen de tenen die soms jeukt. Er kunnen ook kloofjes ontstaan en de schimmel kan een onaangename geur verspreiden. De schimmelinfectie moet met medicijnen behandeld worden.

Voetverzorger
Als voetverzorger (ook wel pedicure genoemd) verzorgt u de nagels en de voethuid en behandelt u huid- en nagelaandoeningen.

w.png
intervoeten/handen (periones)
Winterhanden en -voeten worden veroorzaakt door een slechte doorbloeding. Er ontstaan roodpaarse huidverkleuringen en huidontstekingsverschijnselen. Wanneer het koud is gaan de handen en voeten pijn doen, wanneer het warm is gaat het jeuken. De klachten kunnen bestreden worden door bij een schoonheidsspecialiste een behandeling voor de doorbloeding te laten doen.

Witte vlekjes in de nagel (leuconychia)
Witte vlekjes in de nagels ontstaan meestal door kleine beschadigingen van de nagel, bijvoorbeeld door stoten. Er komt dan lucht tussen de hoorncellen. Er kan ook sprake zijn van een schimmel, als de vlekjes meegroeien met de nagel is er geen sprake van een schimmel. Anders moet de schimmel met medicijnen behandeld worden door een arts.

Wratten
Een wrat is een goedaardig huidgezwel, veroorzaakt door een virus. Ze hebben een ruw oppervlak, waar kleine zwarte spikkels op te zien zijn. Ze ontstaan vooral aan de handen en vingers maar komen ook voor op de voetzool, de hiel en de tenen. Wratten kunnen door een arts behandeld worden.

z.png
weetvoeten
Zweetvoeten kunnen ontstaan bij warm weer door (te) warm schoeisel met onvoldoende ventilatie. Door het vochtige milieu rondom de voetzool kunnen bacteriën en schimmels gemakkelijker tot een infectie leiden. Zweetvoeten kunnen gepaard gaan met een onprettige geurontwikkeling wat erg vervelend kan zijn. Je kunt de zweetproductie van de voeten zo klein mogelijk houden door ze tweemaal daags met lauw water en desinfecterende zeep te wassen, goed af te drogen en ze vervolgens in te spuiten met een voetspray. Daarnaast kun je het zweten beperken door op (katoenen) sokken of blote voeten te lopen, vaak schone sokken aan te trekken en je schoenen af te wisselen. Ook zijn er speciale inlegzooltjes te verkrijgen, die zweetluchten tegengaan.

Op zoek naar een pedicure? Kijk hier voor het overzicht
Het massage jargon
Het make-up jargon

Pedicure per regio
Pedicure uit de regio Leeuwarden
Pedicure uit de regio Arnhem
Pedicure uit de regio Nijmegen
Pedicure uit de regio Groningen
Pedicure uit de regio Maastricht
Pedicure uit de regio Breda
Pedicure uit de regio Den Bosch
Pedicure uit de regio Eindhoven
Pedicure uit de regio Tilburg
Pedicure uit de regio Alkmaar
Pedicure uit de regio Amsterdam
Pedicure uit de regio Haarlem
Pedicure uit de regio Enschede
Pedicure uit de regio Zwolle
Pedicure uit de regio Utrecht
Pedicure uit de regio Amersfoort
Pedicure uit de regio Dordrecht
Pedicure uit de regio Rotterdam
Pedicure uit de regio Zoetermeer