Zoek op postcode

De verzorgde man

U bevindt zich hier:

De verzorgde man

• • • • • • • • • • •

Ideaalbeeld van de man

Het nieuwe ideaalbeeld wat betreft het imago van de man is een man met een sterke persoonlijkheid die zijn emoties durft te tonen. De macho man uithangen is niet meer van deze tijd. Het nieuwe type man is energiek, dynamisch en succesvol en dat ook nog eens met een tikje gevoel erbij! De meeste vrouwen geven de voorkeur aan een man met verzorgd lichaam met een tikkeltje erotische uitstraling, en niet aan afgetrainde spierbundel zoals door mannen nog wel eens wordt gedacht.

Mannen vs vrouwen

Momenteel gebruikt de man minder tijd aan verzorging dan de vrouw maar we zien wel steeds meer flesjes en potjes naast de vertrouwde deo en zeep op zijn deel van het plankje staan. Met een verzorgingstijd van 20 minuten vertoeft een man ’s morgens maar 5 minuten korter in de badkamer dan een vrouw. Sinds mannen ontdekt hebben dat het verzorgen van gezicht en body ook een hele goede manier is om stress te verdrijven, pakken zij niet meer gauw stiekem een likje van de dure gezichtscrème van hun partner. Wat een geurtje betreft hebben de meeste mannen twee of drie verschillende geurtje om uit te kunnen kiezen. Het nieuwe lichaamsbewustzijn is ook merkbaar in de sport. De man houdt zijn body op peil in een fitnesscentrum, niet zozeer om spierbundels te kweken maar wel om goed getraind en fit te zijn.


Huidverzorging

De mannen huid is 24% dikker is dan de vrouwenhuid. Hierdoor wordt een mannenhuid minder snel oud, maar als het eenmaal zover is veroorzaken rimpels wel diepere groeven. Dus grijpen mannen nu ook naar de anti-ageproducten – die speciaal bedoeld voor mannen natuurlijk. De man van vandaag weet ook allang waar zijn T-zone zit. Meer dan 30% van de mannen heeft last van een vette en onzuivere huid. Water en zeep zijn niet voldoende om deze strijd aan te gaan, hiervoor is zwaarder geschut nodig. Gelukkig staat de ontwikkeling in cosmetica voor de man niet stil en bestaat er tegenwoordig voor ieder huidprobleem wel een oplossing met een optimaal resultaat. De dosering en samenstelling van de ingrediënten zijn haarfijn afgestemd op de behoefte van de man. Ondanks alle openheid zijn trendbewuste mannen nog lang geen beauty-junks. Zij kopen het liefst producten die tijdsbesparend zijn, producten met een twee- of zelfs drievoudige functie.

Verzorgingstips voor mannen

Verzorging begint al bij het douchen. Gebruik geen zeep maar een mild reinigende douchegel. En al kost het je misschien moeite: begin met een wisseldouche, want hiermee krijg je de perfecte oppepper na een lange, vermoeiende dag. De bloedsomloop wordt er namelijk door gestimuleerd. Heb je weinig tijd, gebruik dan een twee-in-één product, bijvoorbeeld douchegel en shampoo in één. Huid en haren worden dan gereinigd met milde substanties. Gebruik na het douchen een bodylotion, een splash of olie, afhankelijk je huidtype, de tijd van het jaar en van je persoonlijke voorkeur. Voor de normale, probleemloze huid is een crèmeachtige lotion ideaal.

Extra verzorging in de winter en met stress

Doordat de lichaamshuid ’s winters te weinig licht krijgt en voortdurend bedekt is met een dikke laag kleding, krijgt zij te kampen met zuurstof- en vochtgebrek. Als je daar niets aan doet, wordt de huid snel ruw en schilferig en is sneller vatbaat voor onzuiverheden. Als de dagelijkse stress zijn sporen heeft achtergelaten, is het de hoogste tijd voor een verkoelende, egaliserende repairgel voor de ogen. Verzorgende producten met fruitzuren zorgen voor een glad resultaat op de rest van het gezicht. Ze jagen huidschilfers op de vlucht en toveren een gelijkmatig huidbeeld tevoorschijn, dat overigens ook het ideale uitgangspunt is voor een scheerbeurt.

Scheren

Nat scheren heeft de voorkeur, als je liever elektrisch scheert gebruik dan een pre-shave. Zijn de baardstoppels eenmaal verdwenen, dan kan een aftershave de huid verfrissen en het ontstaan van ontstekingen voorkomen. Voor de dikkere, vette huid mag er eventueel wat alcohol of menthol in zitten. Bij een gevoelige huid is een crème of gel met irritatiereducerende substanties meer geschikt. Wanneer de huid na het scheren branderig aanvoelt, heb je een speciaal product nodig.

Gezichtscrème

Een gezichtscrème met anti-age technologie beschikt over zwaar geschut tegen rimpels. Hierbij worden zelfs piepkleine reflecterende deeltjes ingezet om de huid optisch glad te maken. Omdat een asgrauw gezicht allesbehalve dynamisch overkomt, mag je gerust naar een kleurtje grijpen. Na het reinigen een getinte, bruinende gel mooi gelijkmatig over het gezicht en hals verdelen. Kringen onder de ogen en adertjes worden gecamoufleerd met een correctiestift. Hierbij wordt de crème met de vingertoppen ingeklopt.

Geurtje

En dan komt het erop aan, de juiste geur te kiezen. Om ook in stresssituaties cool te blijven, helpt een anti-transpirant. Een deodorant moet altijd een neutrale geur hebben, of aansluiten bij de geur van de eau de toilette. Mits goed gekozen, kan dit de juiste sfeer oproepen. Waar echter elke vrouw op afknapt, is een geur, die hem al kilometers vooruit snelt. Zijn geur mag wel sterk zijn, maar moet subtiel overkomen. Het materiaal van uw kleding kan afbreuk doen aan de geur van een parfum. Bij zuivere wol, linnen of zijde dreigt hiervoor geen gevaar. Ook viscose, dikwijls als voering gebruikt, kan tegen parfum. Maar synthetische stoffen als polyester veroorzaken in combinatie met parfum een hinderlijke geurmengeling. Spray een parfum liefst rechtstreeks op de huid, zo kan het op stoffen ook geen vlekken veroorzaken.

Man van toekomst is onbehaard

De man van morgen is een gladde man. Uitgroei in de nek, haren op de handen, oksel beharing, haren op de schouders: in de toekomst wordt lichaamsbeharing een taboe. Dit alles wordt voorspeld door de Nijmeegse hoogleraar cultuur Mevr. Anneke Smelik. Want al minstens 50 jaar wordt lichaamsbeharing steeds minder aantrekkelijk gevonden. Na de tweede wereldoorlog begonnen vrouwen oksels en benen te ontharen/scheren. Nu krijgt deze “haarloze”mode ook de man in z’n greep. Je kunt de nieuwe gladde man al zien in films en in de reclames. Soms heeft hij nog wel een stoppelbaardje want dat ziet er macho uit, maar verder is hij helemaal glad. Je komt overal steeds meer volkomen haarloze mensen tegen op TV, in de Glossy’s, in de mode. De sterk toenemende vraag naar fitness en plastische chirurgie zijn symptomen van dezelfde ontwikkeling: we gaan voor niets minder dan de maakbaarheid van het lichaam. We willen er uit zien als mooie jonge strakke mensen met een lichaam zonder rimpels. Ook de toenemende implantatie van apparaten in het menselijk lichaam, in ogen, oren, heupen en hart, wijst in die richting: we gaan steeds meer op machines lijken en worden steeds minder dier. Met het ontharingsideaal nemen we een voorschot op de evolutie, aldus hoogleraar Mevrouw Smelik. Want eigenlijk zijn we al eeuwen bezig onze vacht te verliezen.

Door: Marga Dobma, januari 2006

Meer artikelen